Tuesday, 4 October 2011

Tak Perlu Takut

alt
"Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh (dengan tidak menjadi keberatan kepada mereka, kerana) Kami tidak memberati diri seseorang (dengan kewajipan) melainkan sekadar yang terdaya olehnya, merekalah ahli Syurga, mereka kekal di dalamnya." [Surah al-Araf 7: Ayat 42]
Sesungguhnya Allah tidak akan menguji manusia dengan apa yang mereka tidak mampu. Jadi setiap cabaran dan ujian yang diberi oleh Allah s.w.t itu adalah mengikut kemampuan setiap manusia itu. Mungkin kita melihat Pengajian Perubatan itu susah, dan Sains Kemanusiaan itu senang sebagai contoh.
Bagaimana pula jika kita meletakkan pelajar perubatan untuk mempelajari Sains Kemanusiaan. Saya kira barangkali, mereka juga tidak dapat memahami sepenuhnya. Kita merasakan Pengajian Perubatan itu susah, tetapi mungkin bagi mereka tidak. Allah sudah menyusun sebaik-baik rancangan untuk setiap dari kita. Kita haruslah sentiasa positif dengan setiap dugaan dan cabaran dalam kehidupan ini, kerana sekali kita beralasan, kita akan beralasan selamanya.
Kongsikan kepada kami produk anda, lokasi perniagaan, dan kehebatan tentang produk anda! Mari daftar di http://direktori.iluvislam.com sekarang! Serendah RM5 Sebulan* Promosi RM50 selama setahun! (Sah sehingga 30 Jun 2011)
ذَٲلِكَ بِأَنَّ ٱللَّهَ لَمۡ يَكُ مُغَيِّرً۬ا نِّعۡمَةً أَنۡعَمَهَا عَلَىٰ قَوۡمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِہِمۡ‌ۙ وَأَنَّ ٱللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ۬
(Balasan) yang demikian itu, ialah kerana sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah dikurniakan-Nya kepada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan (ingatlah) sesungguhnya Allah Maha mendengar, lagi Maha Mengetahui.
[Surah al-Anfal 8: Ayat 53]
Download Wallpaper Dengan Pelbagai Saiz
Muat Naik (Upload) Wallpaper ini di Facebook dan Tag kawan-kawan anda untuk kongsi Nasihat serta Pahala, Insya-Allah.

No comments:

Post a Comment