Friday, 19 August 2011

Jadilah WANITA yang diredhai ALLAH...             


          Alhamdulillah, syukur yang tidak terhingga kepada ALLAH, RABBUL IZZATI..Selawat dan salam juga buat Rasul junjungan di hari jumaat yang mulia..Muhammad sallallahualaihi wasallam..dengan perjuangan dan dakwah baginda, islam sampai kepada kita hingga ke hari ini..

Hari ini kita masih diberi peluang menghirup udara segar di bulan Ramadhan mubarak..berbahagialah bagi mereka yang melaksanakan perintah ALLAh ini seikhlas mungkin semata-mata mengharapkan keredhaan dan pengampunan dariNYA..dan rugilah siapa yang berpuasa semata-mata kerana 'adat' atau ikut2 serta tidak meninggalkan larangannya sehingga  ada yang hanya mendapat keletihan berlapar dan dahaga sahaja..nauzubillahiminzalik..

Alhamdulillah,  kita masih diberikan rezeki dan dipinjamkan pelbagai nikmat yang tidak pernah putus-putus..dan yang paling utama adalah nikmat IMAN dan ISLAM...

Tanpa dua nikmat terbesar tersebut, kita akan menjadi manusia yang hina, malang dan rugi di dunia ini,apatah lagi di akhirat...Nauzubillahiminzalik..Namun, sangat menyedihkan melihat segelintir manusia yang dikurniakan nikmat Islam, tetapi meninggalkan segala suruhan dan ajarannya..Islam hanya pada nama dan keturunan..nikmat iman di tarik dari dalam hati mereka sehingga tidak segan silu lagi membuat dosa di  bumi ALLAH yang mereka sedang tumpangi dan nikmati ini...

Inilah keadaan yang sangat dirisaukan Nabi kita Muhammad saw..Hingga saat-saat nyawanya hampir dicabut..bibirnya masih basah menyebut.."UMMATI...UMMATI.." .....umatku, umatku....Ya! Kita adalah umat Baginda yang disebut-sebut oleh Junjungan besar itu..Terlalu baginda mencintai kita, sedangkan kita??? 

Sebagai kaum hawa..srikandi terpanggil untuk menulis sesuatu sebagai peringatan buat diri yang sering lalai dan lupa ini..dan juga  kepada semua sahabat-sahabat muslimat, kaum keluarga dan saudari-saudari di luar sana yang sangat srikandi kasihi kerana ALLAH...
 

Berbahagialah menjadi wanita muslim yang dikasihi Nabi Muhammad saw..Rasulullah SAW pernah menangis kerana bimbangkan kita..Renungkanlah hadis di bawah dan berdoalah agar kita dijauhkan dari azab siksa yang pedih itu...


Sayidina Ali k.w. berkata: “Saya dengan Fatimah pergi menghadap Rasulullah s.a.w. Kami dapati beliau sedang menangis, lalu kami bertanya kepadanya, apakah yang menyebabkan ayahanda menangis, ya Rasulullah?”

Baginda s.a.w. menjawab: “Pada malam aku diisrak hingga ke langit, di sana aku melihat perempuan dalam keadaan amat dahsyat. Dengan sebab itu aku menangis mengenangkan azab yang diterima mereka.”

 
Ali bertanya: “Apakah yang ayahanda lihat di sana?” Rasulullah s.a.w. menjawab: “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otak kepalanya menggelegak. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dicurah ke dalam halkumnya (tekak).

 
Aku lihat perempuan yang digantung kedua-dua kakinya terikat, tangannya diikat ke ubun-ubunnya, didatangkan ular dan kala. Aku lihat perempuan yang memakan dagingnya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Aku lihat perempuan mukanya hitam dan memakan tali perutnya sendiri. “Aku lihat perempuan yang telinga pekak dan matanya buta, diisikan ke dalam peti yang diperbuat daripada api neraka, otaknya keluar daripada lubang hidung, badan bau busuk kerana penyakit kusta dan sopak.

 
Aku lihat perempuan yang kepalanya seperti babi, badannya seperti himar dengan pelbagai kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, kala dan ular masuk ke kemaluannya, mulut dan pelepasnya (punggung). Malaikat memukulnya dengan corong api neraka.”

 
Fatimah pun bertanya kepada ayahandanya: “Ayahanda yang dikasihi, beritakanlah kepada anakanda, apakah kesalahan yang dilakukan oleh perempuan itu?”

Rasulullah s.a.w. menjawab: “Fatimah, adapun perempuan tergantung rambutnya itu adalah perempuan yang tidak menutup rambut daripada bukan muhrimnya. Perempuan tergantung lidahnya ialah perempuan yang menggunakan lidahnya untuk memaki dan menyakiti hati suaminya.
“Perempuan yang digantung susunya adalah perempuan yang menyusukan anak orang lain tanpa izin suaminya. Perempuan kedua-dua kakinya tergantung itu ialah perempuan yang keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya.

“Perempuan tidak mahu mandi daripada suci haid dan nifas ialah perempuan yang memakan badannya sendiri, juga kerana ia berhias untuk lelaki bukan suaminya dan suka mengumpat orang.

“Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang asing, bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain.

“Perempuan diikat kedua kakinya dan tangannya ke atas ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala kepadanya kerana ia boleh sembahyang tetapi tidak mengerjakannya dan tidak mandi janabah.

“Perempuan kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah ahli pengumpat dan pendusta. Perempuan rupanya seperti anjing ialah perempuan yang suka membuat fitnah dan membenci suaminya.

 
Seterusnya Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Perempuan menyakit hati suami dengan lidahnya pada hari kiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat di belakang tengkoknya.”

Abu Bakar as-Sidik mengatakan, aku dengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Perempuan menggunakan lidah untuk menyakiti hati suaminya ia akan dilaknat dan kemurkaan Allah.”

Usamah bin Zaid menceritakan, bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah golongan miskin dan orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain daripada itu ahli neraka diperintahkan masuk ke dalam neraka, dan aku berdiri di atas pintu neraka, aku lihat kebanyakan yang masuk ke dalam neraka adalah perempuan.”

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya aku saksikan kebanyakan ahli neraka adalah perempuan.”

Rasulullah s.a.w. ditanya, mengapa ya Rasulullah? Baginda s.a.w. menjawab: “Perempuan mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya, Jika engkau membuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia belum berpuas hati dan cukup.” (Hadis riwayat Bukhari)


Ya ALLAH...Bimbinglah hambamu ini ke jalan yang benar dan peliharalah kami dari kejahatan yang akan menjerumuskan kami ke dalam azab neraka...

Kepada semua Muslimat terutama yang sudah bergelar isteri, marilah kita mengambil peringatan dan pengajaran dari kisah azab yang sangat menggerunkan ini..


Jadilah wanita solehah yang di redhai ALLAH...

~Muhasabah buat srikandi yang selalu lalai dan lupa~

No comments:

Post a Comment